Interesujące ciekawostki o miodzie i pszczołach

  • Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje. Znajdywano go w grobowcach faraonów i według badaczy nadal nadawał się do spożycia. Niesamowitą trwałość miód zawdzięcza swoim właściwościom – naturalnej kwasowości i niskiej wilgotności, które powodują, że to jedno z ostatnich miejsc, w których chciałyby zamieszkać jakiekolwiek bakterie.
  • Aby wyprodukować jeden kilogram miodu, rój musi zebrać nektar z ok. 4 mln kwiatów i przelecieć łącznie prawie 100 tys. kilometrów.
  • W Niemczech w XI wieku miód był tak wysoce ceniony za swoje właściwości słodzące piwo, że ludność płaciła daniny właśnie tym towarem.
  • We wszystkich kulturach świata, od Egiptu po Daleki Wschód, miód uważany był za lekarstwo ciała i duszy. Idealnie z tym faktem komponuje się życzenie ojca medycyny – Hipokratesa: „by pokarm był lekiem, a lek pokarmem”.
  • Babilończycy balsamowali ciała zmarłych miodem, jako symbolem wiecznej szczęśliwości.
  • Grecy podczas uczt używali miodu na równi z wodą, oliwą czy mlekiem. W końcu miód był eliksirem życia i nektarem bogów.
  • Już uczestnicy starożytnych olimpiad spożywali miód celem wzmocnienia się.
  • Miód przez długie lata był niezastąpionym środkiem wspomagającym gojenie ran.
  • Obecnie miód wzmaga działanie wszystkich naturalnych środków leczniczych przeciwko przeziębieniom.
  • Przed wynalezieniem cukru, miód był jedyną dostępną słodką substancją. Był wykorzystywany do przygotowywania najróżniejszych potraw i napojów.
  • 1 kg miodu dostarcza około 3300 kcal, co sprawia, że miód należy do produktów wysokokalorycznych. Dzięki temu, coraz częściej znajduje się w diecie osób wyczerpanych pracą fizyczną
    i umysłową.
  • Jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia jest w stanie wyprodukować ok. 1/12 łyżeczki miodu. Energia uzyskana
    z dwóch łyżek miodu wystarczyłaby pszczole do okrążenia kuli ziemskiej.
  • Pierwsze kwiaty pojawiły się na Ziemi ok. 130 mln lat temu,
    a kilka milionów lat później pszczoły zaczęły się odseparowywać od os i produkować miód. Znaleziono nawet skamieniały plaster miodu sprzed 3 mln lat. Ludzie zbierają ten słodki pokarm
    od tysięcy lat. W Walencji znaleziono malowidło naskalne datowane na 15 000 lat, przedstawiające człowieka zbierającego miód z pszczelego gniazda.
  • W latach 30. XIX wieku (a prawdopodobnie nawet wcześniej) sprzedawcy miodu zaczęli organizować zawody w zapuszczaniu pszczelej brody, aby przyciągnąć uwagę klientów. Polega to na tym, że pod brodą umieszcza się królową i pozwala pszczołom osiąść na twarzy. Robi się to do dziś, w kanadyjskim Ontario każdego roku przeprowadza się takie zawody.
  • Pszczoła porusza skrzydłami od 12 000 do 15 000 razy na minutę.
  • Pszczoły w czasie zimy tworzą w ulu zwarty kłąb. Machają skrzydełkami w ten sposób wytwarzają energię cieplną o temperaturze 18° -20° C. Wraz ze zmianą temperatury na zewnątrz ula, pszczoły regulują temperaturę w ulu: podwyższając ją lub obniżając.
  • Pszczoły zbierają tylko zdrowy nektar, ponieważ w odróżnieniu od osowatych , które zbierają nektar z wszystkich roślin także trujących – niebezpiecznych dla ludzi, pszczoły zbierają nektar z roślin przyjaznych i bezpiecznych dla człowieka.
  • Pszczoły wracają do swojego ula czując zapach swojej matki.
  • Podczas lotu pszczoła zużywa w ciągu każdej minuty ponad
    0,3 mg pokarmu.
  • Pszczoły porozumiewają się między sobą za pomocą „ tańców”. Umieją sobie przekazać informacje o zagrożeniu,dużych zapasach pyłku lub nektaru.
  • Dla zebrania obnóża pyłkowego pszczoła odwiedza 7-120 kwiatów. Jedno obnóże waży 8-20 mg. Czas zbioru – formowania pary obnóży trwa 0,5-2 godzin.
  • Rodzina pszczela spożywa rocznie 70-100 kg miodu, 14-35 kg pierzgi oraz 9-18 kg mleczka pszczelego.
  • Termin “miodowy miesiąc”wywodzi się ze starożytnych obrzędów. Wówczas miód bardzo często gościł na weselnych stołach. Ponieważ miód ma korzystne właściwości był on porównywany do czarodziejstwa – przyjęto zatem, że pierwszy miesiąc państwo młodzi musieli koniecznie jeść miód i pić miodowe napoje.
  • Miód szybko wzmacnia i regeneruje organizm po dużym wysiłku fizycznym i umysłowym. Cukry proste glukoza i fruktoza zawarte w miodzie błyskawicznie przenikają do krwi.
  • Płomień świecy woskowej jonizuje powietrze i nie jest toksyczny, wprowadza do niego zdrowy mikroklimat  pachnący miodem
    i propolisem.
  • Przeciętny zasięg lotu pszczół na pożytku wynosi do 3 km.
  • Naturalny miód powinniśmy spożywać zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi i nie powinien być traktowany tylko jak lekarstwo, lecz jako smaczny odżywczy i zdrowy pokarm.
  • Miód dodany do kąpieli ma działanie uspakajające, rozluźniające
    i kojące na skórę. Do wody o temp. 38°C dodać 300 g miodu
    i przebywać w niej 20-30 min.
  • Miód pitny jest napojem alkoholowym, powstaje w wyniku fermentacji rozcieńczonego miodu, która może trwać nawet kilka lat.
  • Paląca się świeca woskowa likwiduje zapach dymu tytoniowego oraz inne zapachy pochodzenia naturalnego i chemicznego.
  • Miód niewłaściwie rozgrzewany (powyżej temp. 42 °C) przez dłuższy czas ma postać tylko płynną, wówczas traci swoje właściwości lecznicze m.in. zdolność niszczenia bakterii.
  • Miód skrystalizowany (krupiec) można doprowadzić ponownie do płynnej postaci bez utraty jego cennych właściwości wolno podgrzewając go w kąpieli wodnej o temperaturze 42°C od czasu do czasu mieszając. Po pewnym czasie, jeśli nie przekroczymy tej temperatury ponownie ulegnie krystalizacji.
  • Miód prawie natychmiast uzupełnia braki energetyczne
    i utrzymuje je przez wiele godzin, a glukoza zawarta w nim jest najważniejszym materiałem energetycznym dla serca.
  • Płaska łyżeczka do herbaty to około 5 g miodu. Łyżka stołowa to około 20 g miodu.
  • Pszczoły rozróżniają tylko kilka kolorów.
  • Średnie roczne spożycie miodu w Polsce wynosi 270 g, w Niemczech 3,2 kg, a w Europie 0,8 kg na głowę mieszkańca.
  • Jeden kg pszczół to ok. 10 000 osobników.
  • Zebrany nektar jest wielokrotnie przenoszony coraz to do innych komórek plastrów, wzbogacany przez wydzieliny gruczołów gardzielowych i ślinowych, w różne związki, odparowywany
    z wody do momentu, gdy jej zawartość będzie wynosić 18-20%. Dojrzały miód jest następnie zasklepiany cienką warstwą wosku.
  • Pszczoła po użądleniu umiera.
  • Praca w ulu trwa nieprzerwanie dzień i noc.